CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Click2 i n i click2 u back

Saturday, November 27, 2010

Boleh sayangggg...

hehehe tajuk x boleh bla laa.. hahahha..

oklah..sebenarnya.. hari nie weols 1 family x ada g mana2 pun..berehat kat rumah jerk.. tgh rehat2 tgk tv.. layan qaseh mieya main dlm toys room dia.. tiba2 en.suami dtg n ckp...

en.suomi: syg.. u syg i x?...
pn.isteri: emmm?? y? mestilah syg... hehehe :P
en.suomi:boleh x ptg nie u masak kan puding mcm hari tu.. best lahh...
pn.isteri:hahaha..ooo pasal tulah u buat manja2 kat i nie.. emmm
BOLEHHH SAYANG...tp u g beli brg kay.. i malas nk kuar.. nk main puas2 gan qaseh....
en.suomi: ok no prob...

jadi tepat kul 5pm.. bermula lah operasi membuat PUDING TRIFFLE...
resepi nie ambik dr blog k.lyn.. mmg best...senang,cepat dan sedap...
kalo ulos x caya cubalah.. perhh mmg terangkatt...


BAHAN-BAHAN :

1 swiss roll perisa vanilla
1 tin buahan campuran/fruit coctail
1 tin buah peach
1 tin buah strawbery
1 kotak jelly crystal ( tak kira brand apa pun boleh )


RESEPI UNTUK CASTARD :

1 tin susu sejat
1/2 tin air buah-buah dalam tin
3 sudu besar tepung kastard


CARA NAK SUSUN ATUR TRIFFLE NI :


1. Potong kek swiss roll sederhana tebal dalam 2 cm ketebalannya , lepas tu susun kek dalam mangkuk yang sesuai , pastikan semua pemukaan mangkuk ditutup dengan kek.Basahkan kek swill roll dengan air buah dalam tin.

2.Ambil separuh buah dalam tin dan tuangkan ke atas kek swill roll sehingga rata.

3. Bancuh jelly crsytal di atas api mengikut arahan yang diberi pada kotak pembungkus dan tuangkan secara perlahan-lahan ke atas lapisan swill roll yang telah ditutupi dengan buahan dalam tin tadi.

4. Tuangkan sos castard yang dah dimasak tadi secara perlahan-lahan sampai menutupi lapisan agar-agar jeli tadi dan biar sampai sos castard sejuk .

5. Habiskan kesemua buah dalam tin dan susunlah diatas sos castard tadi dan boleh dihiaskan dengan potongan buah strawbery dan peach didalam tin

CARA MEMASAK CASTARD

1. Panaskan susu cair dengan api sederhana
2. Masukkan castard yang telah dibancuh dengan secawan air
3. Masukkan air buahan dalam tin
4. Masukkan jugak setitik esen vanilla
5. Kacau perlahan-lahan sehingga 10-15minit dan tutup api

- Apabila dah suam sedikit baru dituang ke atas lapisan agar-agar jeli.

- Kuah castard ni mesti di kacau masa proses memasaknya kalau tak kacau nanti kuah akan jadi berketul-ketul .

- Kalau nak sos castard lebih pekat tambah lagi tepung castard


Lapisan Triffle

- Paling bawah adalah kek swill roll yang telah dilapisi dengan buahan dalam tin.
- Lapisan ke dua di lapis dengan agar-agar jeli mengikut perasa kegemeran masing-masing.
- Lapisan atas sekali, adalah lapisan sos kastard dengan taburan buah peach dan jugak strawberry..

Dan hasilnya adalah seperti berikut-:

taraaaa.. inilah hasil yerrr...



sorry yer uols.. kali nie x letak buah strawbery.. coz en.suomi ckp.. dh habis d jual..

*tolong abaikan pic bby saya tu.. dia mmg selalu suka interprem.. hahaha..
qaseh..mummy love u...

5 comments:

wardah said...

hi rose,tq follow blog kita. nk mntk izin amek resepi boleh tak? dah byk jumpa resepi ni tapi tak buat². hehe.

oh btw, qaseh comel comel comel. nama pun sedap.

rose said...

boleh jer u.. try lah.. bestt... :)

sha a.s said...

rose...i pn penah bwt triffle ni..mmg mabeles..mcm mkn aiskrim..tp recipe i lain sket je dr u...i letak strawberry+kiwi kt atas...then tuang choc syrup....ermmm

pehtu cik suami asik duk mintak bwt lagi....tp i rs nk bwt yg lain pulak...nnt leh share recipe kn?

mari sama2 menggebukan asben masing2....ahaha

rose said...

sha: wah u punya lagi marbelesss... ada letak choc syrup lagi.. nyummyy..

ok set.. bila ada recipe bru jgn lupa roger k..

*yerr betul.. dmuk2 kan asben.. plok pun sodap.. hahahaha..

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.

Click2 i n i click2 u back